Jumper på Jobbet

Låt oss följa med till jobbet!

Vi på Jumperfabriken tycker att det är så underbart med alla våra olika Jumperkvinnor och deras olika stilar. Under några veckor i höst har vi besökt ett antal kvinnor på sina respektive arbetsplatser, för att ta reda på hur de tänker kring sina klädval och varför de gillar just Jumperfabriken. Så välkommen att följa med oss till en mängd olika arbetsplatser och träffa härliga kvinnor!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

sofia

Låt oss presentera Sofia, vår andra Jumperkvinna i vår mini kampanj ”Jumper på Jobbet”.

Vi träffar Sofia, som är på besök på västkusten, i en närbelägen gymnasieskola, en miljö hon rör sig i dagligen.

hej sofia vem är du och vad är din yrkesroll?
Jag heter Sofia Solensten och är gymnasielärare på Rönninge Gymnasium i Salem, Stockholm. Jag undervisar i ekonomiska ämnen samt Engelska.

som lärare har ju du en jätteviktig uppgift att fylla, hur ser du på din roll?
Ja, tack för att du säger så, och ja, det är en viktig roll, kan inte annat än att hålla med. Förutom att se till att ungdomarna går ut med bra kunskap i de ämnen jag undervisar i vill jag också att de ska gå ut i världen med respekt både för sig själva och andra, det känns oerhört viktigt! Man vill vara en bra förebild och skicka med dem bra värderingar ut i livet.

är klädvalet viktigt för dig och hur tänker du kring det?
Jag tänker helt klart på hur jag klär mig. Jag arbetar med ungdomar mellan 16-19 år, en relativt känslig ålder. Mitt val är att klä mig i linje med min personlighet och jag vill gärna inspirera ungdomar till att uttrycka sin stil genom sina klädval också. Dessutom vill jag förmedla och inge respekt, som kort, petite kvinna kan kläder hjälpa till att inge pondus. Jag förväntas vara ledaren i klassrummet och mitt mål är att skapa förtroende samt sprida kunskap.

Min stil kan beskrivas som relativt klassisk, samtidigt som bekvämlighet är viktigt för mig.
Vid möten, öppet hus eller första träffen med nya elever så klär jag mig kanske lite extra propert genom att exempelvis ta på mig klackar istället för sneakers. Det är ett sätt för mig att stärka min roll och ge ett mer professionellt intryck.

Ibland tänker jag även väldigt praktiskt! Det är ofta rejält kallt på vintern, då är en stickad tröja i ull det perfekta plagget. Att plaggen ska vara sköna och bekväma ser jag som en självklarhet! Sen är det förstås roligt att samtidigt känna sig fin i det man har på sig.

finns det någon uttalad dresscode på ditt jobb?
Nej, det gör det inte där jag arbetar nu. På en tidigare arbetsplats har jag däremot klätt mig enligt dresscode. Det jag fick med mig därifrån var att jag med val av kläder kan förstärka mitt ledarskap.

skiljer sig ditt klädval mycket från jobbet vs fritiden?
Både ja och nej, jag har nog fått en mer ”vuxen” klädstil och jag frågar ofta mig själv när jag handlar: Kan jag ha denna på jobbet? Det gör att klädvalen blir lite mer begränsade men det känns också mer rätt idag att göra verkligt genomtänkta val och inte överkonsumera.

du har ju valt ut ett antal plagg från Jumperfabriken som passar på ditt jobb, vad är bra med dessa och varför gillar du Jumperfabriken?
Jag tycker att Jumperfabriken står för samma värderingar som jag har och vill stå för! Såsom
exempelvis Slow fashion, man vill gärna kunna föregå med gott exempel i miljö- och klimatfrågor.
Sedan är de så klart snygga och passar mig och hur jag vill klä mig: klassiskt, välklätt, feminint och bekvämt. Och inte att förglömma - varmt och skönt med fina stickade plagg på vintern. Dessutom känns det extra bra att inte skylta med en massa märken.

Ulrika

Först ut i vår mini kampanj ”Jumper på Jobbet” är Ulrika som jobbar på Volvo Bussar i Arendal i Göteborg.
Ulrika jobbar på vad vi brukar kalla en ”typiskt mansdominerad arbetsplats” och valet av kläder är ytterst viktigt för Ulrika.

När vi kliver in på Volvo Bussar möts vi av en stor reception där vi skriver in oss och får en besöksbricka, säkerheten är hög och här slinker ingen in obemärkt. Ulrika möter upp och lotsar oss vidare in bakom stängda
dörrar och genom långa korridorer. Utsikten är emellanåt fantastiskt; gröna gräsmattor, träd, båtar och hav som glittrar i bakgrunden.

hej ulrika, vem är du och vad är din yrkesroll? Jag heter Ulrika Samuelsson och har titeln: Global Product Director Bus, Product Planning på Volvo Bussar.

det låter som ett spännande jobb, långt från Jumperfabrikens värld, vad innebär detta jobbet?
Jag tillhör funktionen Produktplanering inom avdelningen Global Product & Marketing. Det betyder att jag arbetar som Global Product Director för city bussar med det operativa ansvaret för att leverera långsiktiga produktplaner och definiera omfattning och förutsättningar för nya produkter.

du jobbar ju i en relativt mansdominerad bransch, påverkar det ditt klädval, isåfall hur?
Hur jag klär mig är oerhört viktigt och jag väljer mina kläder med omsorg. Jag väljer däremot lite olika beroende på vad jag ska göra just den dagen eller om jag är på resande fot till exempel. Men en riktlinje jag har är att jag alltid ska ”matcha en kostym”.

vad menas med det?
Det är viktigt att jag klär mig efter ”uppdrag”, är jag till exempel i Brasilien eller Indien, måste jag inge respekt även vad gäller min klädsel, här är jag oftast den enda kvinnan, och dessutom i chefsposition. Att klä sig respektabelt och inge samma auktoritet som en man i kostym utan att för den skull göra avkall på min önskan att klä mig i min egen smak är viktigt. Men i dessa lägen väljer jag inte en klänning och höga skor utan hellre en snygg jumper eller blus ihop med en snygg kostymbyxa. Det är viktigt att ha koll på vilka regler och ”dresscodes” som gäller i respektive land, även om de inte alltid är uttalade.

Däremot om jag skall stå i talarstolen inför några hundra gäster och tala, så kan jag välja en av Jumperfabrikens fina klänningar och en klacksko. Jag rör mig ju också ofta ute i fabriken och även här väljer jag kanske hellre en snygg cardigan och byxa.

skiljer sig ditt klädval mycket från jobbet vs fritiden?
Ja det får jag nog säga. På fritiden klär jag mig mer i jeans och har gärna ännu oftare klänningar på mig.

du har ju valt ut ett antal outfits från Jumperfabriken som passar på ditt jobb, vad är bra med dessa?
De här olika plaggen passar perfekt för de olika ändamålen jag beskrivit. De täcker på ett utmärkt sätt upp mina olika klädbehov. Det som är så bra med Jumperfabrikens plagg är bl.a att jag kan packa upp och ned dem i väskan på alla mina resor och de är alltid lika fina!

till sist om du skulle sammanfatta vad som är bra med Jumperfabrikens plagg?
Jag gillar Jumperfabriken för att de håller en hög kvalitet och har en fin feminin stil som jag gillar. Kläderna håller över tid och jag kan köpa på mig ett antal, jag hinner tyvärr inte ”shoppa runt” och då är det skönt att ha ett märke som täcker ens behov och där man vet att man gillar plaggen!

Ulrika har på sig Inga cardigan, Solita dress och Kristen jumper.