or
  • Fri frakt över 1500 kr inom Sverige
  • Snabba leveranser 
  • Enkla returer

Material & skötselråd

Inspirerade av det bästa från förr skapar vi tidlösa plagg i hållbara material. Kläder att älska idag och resten av livet. Jumperfabriken är ett svenskt klädföretag med fokus på plagg av hög kvalitet i naturliga material där kollektionerna är tidlösa och hållbara. Våra kläder har inte ett ”bäst före datum” utan håller både kvalitets- och modemässigt genom åren. Vår tanke är att du bygger din garderob plagg för plagg och att mönster, passform och färger känns aktuella oavsett säsong eller år. För att ditt plagg ska kunna leva ett långt liv finns det flera saker som du själv kan göra för att vårda det på rätt sätt.

Tvätta mindre
Vädra hellre än att tvätta ofta. Efter en dags användning kan du vända ut och in på ditt plagg och hänga det på en galge och vädra det utomhus. Ge plagget en chans att fräscha till sig innan du hänger tillbaka det i garderoben igen.

Använd gärna underklänning, linne eller en tunn T-shirt under dina kläder, så din tröja eller klänning håller sig fräsch längre. Om dina kläder har dragit till sig dålig lukt kan du lägga dem över ett varmt element så odören ångar bort. Några rejäla puffar med ett ångstrykjärn eller steamer kan också göra susen mot mild lukt i ärmhålan på en klänning eller bomullströja.

Tvätta rätt:

Ull
Ulltröjor behöver du nästan aldrig tvätta, oftast räcker det att vädra dem ute när det är minusgrader, kallt eller fuktigt. Om du trots allt vill tvätta ditt ullplagg ska du vara noga med att använda ett tvättmedel anpassat för ull så materialet behåller sitt fina lyster och alla de andra bra egenskaper som ull har. Låt sedan plagget plantorka på en frottéhandduk.

Viskos
Vi använder gärna viskos i våra kläder, både i trikå och vävda plagg. En av fördelarna med trikåplagg i viskos är att de är väldigt lättskötta. När du har tvättat plagget hänger du det på galge, gärna med kulliga ändar, så behöver du oftast inte stryka plagget alls. Vävd viskos är lite mer delikat. Dra inte i tyget när det är vått, då det är skörare. Låt istället plagget torka hängandes på en galge. Om tyget drar ihop sig stryker du lätt ut det till sitt ursprungliga mått.

Vårda plagget
Om ditt plagg töjer sig, till exempel vid armbågarna, kan du få tillbaka formen genom att puffa ånga eller steama och försiktigt plana till det på en strykbräda. Även ett ullplagg av hög kvalitet kan få noppor. Det är utstickande garnfibrer som filtar ihop sig. Är plagget av rent naturmaterial går nopporna lätt att plocka bort och överskottet försvinner med tiden. Har plagget en syntetinblandning sitter nopporna hårdare och går inte att ta bort lika lätt. Med en ullkam kan du försiktigt ta bort nopporna. Du lägger plagget på ett hårt underlag och går över det med kammen under ärmhål, på sidorna av bålen och i ärmslut och tröjan blir som ny

Laga i tid
Till slut går ju våra favoritplagg sönder, en armbåge kan till exempel slitas upp eller så får du en reva i tyget. Oftast finns det en räddning för alla hål. Se över ditt plagg då och då och om du upptäcker ett hål ska du så klart laga hålet med en gång så kanten inte repar upp sig i onödan.

Mönstrade plagg
Är plagget mönstrat kan hål ofta lagas med sytråd på baksidan utan att det syns för mycket på framsidan. Hitta tråd som matchar plaggets färger. Sy fast avslitna eller trasiga trådändar på baksidan och försök sy ihop hålet med stygn som inte syns på framsidan. Våra tröjor har ofta extra tråd och knapp i fickan på etiketten av papper.

Ullplagg
Är tröjan gjord av ull kan du försöka tova ihop trådarna på baksidan. Använd varmt vatten och såpa eller schampo och gnugga ihop trådarna på baksidan. Avsluta med att fästa med tråd så det inte repar upp sig.

Hål på armbåge
Har din tröja fått hål på armbågen? Då kan vi tipsa dig om att det finns ovala lappar i sybehörsaffären som är till för att laga just den här typen av slitage. Lapparna har förstansade hål som gör dem lätta att fästa med ett par stygn. Resultatet blir snyggt och ger din tröja en genuin look.

Sashiko-metoden
Det finns en traditionell japansk lagningstradition som heter Sashiko. Där lägger man en tygbit på baksidan av ett hål och använder rejält synliga stygn på framsidan vilket gör lagningen fullt synlig men också till ett konstverk. Sök "Sashiko" på nätet, vi lovar att du kommer att bli inspirerad!

Se över dina plagg då och då så håller de längre. Kamma bort noppor med en ullkam och vädra dina favoriter på en galge ute i friska luften.