Material & skötselråd

Våra material varierar med säsong. I våra höstkollektioner använder vi mycket ull och ullblandningar. För våren gäller bomull och andra luftiga material såsom exempelvis viskos. Det är viktigt för oss med naturliga och bekväma kvaliteter som är lättskötta och hållbara.

Ull

Ull är ett fantastiskt material på flera sätt. Fibrernas sammansättning gör att den har en fin förmåga att isolera och värma kroppen medan den också transporterar bort fukt, vilket gör det till ett perfekt funktionsmaterial som passar både i skidbacken som på kontoret.

Eftersom ullen innehåller fettet lanolin som har förmågan att stöta bort smuts så är det sällan nödvändigt att tvätta ett plagg utan ofta räcker det att vädra ullplaggen för att de skall bli fräscha igen.  

Är det tvätt som gäller så skall man vara försiktig med för varmt vatten då ullen lätt filtar sig. Vi rekommenderar handtvätt som är ett skonsamt alternativ. De krusiga fibrerna i ullen gör att plagget inte blir skrynkligt samtidigt som plantorkning är en god idé så plagget behåller sin form. Den ull vi använder oss av kommer från Nya Zeeland.

Bomull

Även bomull är ett material som är trevligt att ha nära kroppen då det upplevs som svalt då det transporterar bort värme.  Tvärt emot ull så är bomullen lite mer av en smutsmagnet, men tål också att tvättas i varmare temperaturer. Akta bara att tvätta för varmt då materialet har en tendens att krympa. Följer man bara tvättrådet som sitter på plagget så är det inte någon risk för krympning

Viskos

Viskos är en regenatfiber, dvs ett naturmaterial som är framställt på konstgjord väg. Ofta är det cellulosa från träd som bearbetats till fiber som sedan spinns och vävs till tyger. Vi gillar viskos för att det har sidenaktiga egenskaper samt är mjukt och behagligt mot kroppen. Materialet är relativt lättskött, det behöver inte tvättas så varmt för att bli rent. Dock har det en tendens att krympa efter tvätt, detta löser man lätt genom att stryka plagget en gång med ett strykjärn.

Tveka inte att kontakta oss på Jumperfabriken om du har frågor eller funderingar kring skötsel och tvätt av ditt Jumper plagg, du når oss på info@jumperfabriken.se