Material & skötselråd

Vi på Jumperfabriken månar om att skapa tidlösa kläder i hög kvalitet som ska hålla länge. För att ditt plagg ska kunna leva ett långt liv finns det flera saker som du själv kan göra för att vårda det på rätt sätt.

VÄDRING

Vädra hellre än att tvätta ofta. Efter en dags användning är det bra om du vänder ut och in på ditt plagg och hänger upp det för vädring, gärna på en galge utomhus eller ute i ett rum. Låt plagget få en chans att fräscha till sig innan det förvaras i garderoben igen.

UNDERKLÄDER

Använd gärna underkläder, så som underklänning, linne, tunn T-shirt etc. under din tröja eller klänning. Det gör att plagget får ett extra skydd inifrån vilket gör att du inte behöver tvätta så ofta.

ULL

Ulltröjor behöver knappt tvättas alls. Vädra dem ute när det är minusgrader, kallt eller fuktigt. Det gör ullfibrerna gott och tröjan blir som ny. Tänk på att får går ute året runt! När du väl tvättar ullplagget så använd ett anpassat tvättmedel för ull. Då behåller ullen sin fina lyster och bra egenskaper. Låt sedan plagget plantorka, gärna med en frottéhandduk under.

LUKT

Har du fått dålig lukt i dina kläder kan du lägga dem över ett varmt element, då ångar lukten bort. 

Några rejäla puffar med ångstrykjärn eller steamer kan även göra susen mot lätt odör i ärmhålan, på en klänning eller bomullströja. 

TAPPAR FORMEN

Om ditt plagg töjer sig, till exempel vid armbågarna, kan du få tillbaka formen genom att puffa ånga/steama och försiktigt plana till det på en strykbräda. 

NOPPOR

Även ett ullplagg av hög kvalitet kan få noppor. Det är utstickande garnfibrer som filtar ihop sig. Är plagget av rent naturmaterial går nopporna lätt att plocka bort och överskottet försvinner med tiden. Har plagget en syntetinblandning sitter nopporna hårdare och de går inte bort lika lätt. Köp en ullkam (de kostar inte mycket i sybehörsaffären). Lägg plagget på ett hårt underlag och gå över med kammen under ärmhål, på sidorna av bålen och i ärmslut och se hur fin tröjan blir igen, som ny! 

VISKOS

är ett material som vi gärna använder i våra plagg, i trikå såväl som vävt. Ett trikåplagg i viscose är väldigt lättskött; häng det tvättade plagget på galge, gärna med kulliga ändar, då behöver du nästan inte stryka det efteråt. Vävd viscose är lite mer delikat. Dra inte i tyget när det är vått, då är det mer skört. Låt plagget hängtorka på galge. Skulle tyget dra ihop sig stryker du lätt ut det till ursprungliga mått.

Syskrin

Lappa och laga

Ett plagg kan gå sönder om det används flitigt. Till exempel kan en armbåge slitas upp på favorittröjan. Men det finns en räddning för de flesta hål.

VÅRDA

Se över ditt plagg då och då. Upptäcker du ett hål; ta itu med det på en gång utan att låta det gå för lång tid, annars kan hålet repas upp för stort för att kunna lagas fint

LAGA HÅL, TEKNINK

Är plagget mönstrat kan hål ofta lagas med sytråd på baksidan utan att det syns för mycket på framsidan. Hitta tråd som matchar plaggets färger. Sy fast avslitna eller trasiga trådändar på baksidan och försök sy ihop hålet med stygn som inte syns på framsidan. Våra tröjor har ofta extra tråd och knapp i fickan på etiketten av papp.

LAGA HÅL ULL

Är tröjan gjord av ull kan du försöka tova ihop trådar på baksidan. Använd varmt vatten och såpa eller schampo och gnugga ihop trådarna på baksidan. Fäst även med tråd. 

HÅL PÅ ARMBÅGE

Har det gått hål på armbågen kan du köpa ovala lappar i sybehörsaffären just för det syftet. De har förstansade hål och är lätta att fästa med enkla stygn upp och ner genom hålen.

LAGA KLÄDER ENLIGT SASHIKO

Det finns en traditionell japansk lagningstradition som heter Sashiko. Där lägger man en tygbit på baksidan av ett hål och använder rejält synliga stygn på framsidan vilket gör lagningen fullt synlig men också till ett konstverk. Sök gärna på nätet efter inspirerande bilder.